Blockets hållbarhetsresa 2015

Varje år summerar Blockets vd, Jan Prokopec, de kliv som företaget Blocket tagit i sin hållbarhetsresa. Visionen är att bidra till en positiv samhällsutveckling och ett bättre Sverige. Dags för en återblick på 2015 års initiativ.

Vi är 150 medarbetare som arbetar på Blocket, och vårt största bidrag till en mer hållbar konsumtion är att göra begagnathandeln enklare, tryggare och mer effektiv. Under året som gått har vi släppt en mängd stora och små nyheter för att göra våra tjänster ännu mer användarvänliga och effektiva. Genom att hela tiden förenkla för alla som vill köpa och sälja begagnade varor driver vi på en mer hållbar konsumtion som är bra både för miljön och våra användares plånböcker.

Sedan 2012 har Blocket också, tillsammans med UNICEF, varit huvudsponsor av Retoy – ett socialt företag som skapar mötesplatser där barn leker fram en mer hållbar framtid genom att byta, låna och skapa leksaker. Under 2015 har vi möjliggjort för 36 000 barn att pyssla och leka mer hållbart och nått ut till tusentals föräldrar med tips om hållbara val.

Under året skrev vi, med hjälp av Retoy, en bok för stora och små om hållbar konsumtion. Vart ska Nalle ta vägen? heter den och handlar om lilla Egon som tröttnat på sin nalle. Istället för att slänga den funderar han på att skänka, byta eller sälja gosedjuret vidare. Vi hoppas att boken bidrar till mysiga lässtunder och sår ett litet frö hos våra yngsta och viktigaste medborgare som i framtiden leder till goda och kärleksfulla val.

2015 avslutades med Blockets fokus på hållbarhet i julkommersen. HUI Research utsåg för 28:e året i rad Årets Julklapp och som motvikt presenterade vi ett mer hållbart alternativ. Årets Begagnade Julklapp 2015 blev LEGO. Över 200 annonsörer byggde fantastiska kreationer som såldes på Blocket och över 50 000 personer såg vår film om varför begagnat under julgranen är bäst.

Till sist kan jag berätta att klimatvinsten som svenska folkets begagnathandel bidrar till har inspirerat andra Blocketsajter runt om i världen. I år följer Norge, Italien, Frankrike och Spanien vårt exempel att räkna fram utsläppsbesparingarna. Mer om det kan du läsa här.

Välkommen till vår sajt om Blockets hållbarhetsarbete och klimatnytta!

 

NAMN: Jan Prokopec

TITEL: vd på Blocket