Så gör du skillnad!

En övervägande majoritet av svenska folket gör något i vardagen för att värna om miljön. Nu släpper Blocket listan på de fem prylar som är allra viktigast att återanvända för att göra skillnad för både planeten och plånboken.

Sverige finns med på topplistan över länder med störst ekologiskt fotavtryck per person. Blocket vill nu sprida kunskap om hur viktig begagnathandeln är för att minska utsläpp av växthusgaser och exploateringen av jordens resurser. I den animerade filmen 5 prylar du ALDRIG ska slänga får tittaren insikt om vilka prylar som är viktigast att ge långa liv.

Vi är duktiga på begagnathandel i det här landet men vi kan bli bättre. Med vår kom ihåg-lista hoppas vi att exempelvis landets byrålådor töms på mobiltelefoner och att jeans eller skinnsoffor aldrig hamnar på tippen. Det mesta kan återanvändas, men vissa prylar är viktigare än andra att sälja eller skänka vidare eftersom de har särskilt stor negativ miljöpåverkan. Sälj dem vidare så gör du både miljön och plånboken en tjänst, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

Blockets svarta lista: 5 prylar man aldrig ska slänga, utan alltid sälja eller skänka vidare:

Jeans
Att producera ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten. Farligast av allt är alla giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning. Svarta och blå färger är värst.

Mobiltelefoner
Produktionen av mobiltelefoner och annan elektronik kräver inte bara miljöfarlig arsenik och cyanid. Dessa gadgets innehåller dessutom flera konfliktmetaller vars brytning ligger bakom en rad konflikter i Centralafrika – såsom mutbrott, penningtvätt och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Cyklar
Stålproduktion är extremt energikrävande. Att lyfta järnmalm från en gruva under en dag kräver lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn.

Skinnsoffor
Skinnsoffor kräver stora mängder mat till kossor, som i sin tur rapar och pruttar ut farlig metangas. Därtill krävs stål och träd, som ska växa i minst 50 år, för att utgöra soffans stomme.

Vitvaror
Dessa kolosser stål, plast och färg är mycket energikrävande såväl vid produktion som vid återvinning.