Varje månad fyndar han något

Det första Richard köpte begagnat var en bil på Blocket som 19-åring. Femton år senare bestämde han sig för att inte handla något nytt alls, bara begagnat. I samma veva lämnade han försäljningsyrket för att plugga miljövetenskap. En grön omställning var på gång.

Jag är inte som min föräldrageneration, de som lagade och lappade. Men för en tid sedan började jag intressera mig för miljöfrågor och med studierna blev det tydligt för mig att begagnat alltid kommer före nyköp, säger Richard.

I hans vardagsrum står en mörkbrun Chesterfield-soffa. Det är favoritmöbeln. Den köptes via Blocket av en äldre dam för 5 500 kronor. Hon hade importerat den från England 25 år tidigare för 28 000 kronor.

Den har åldrats med härlighet och har en fin historia, vilket är en del av charmen att köpa begagnat. Men den stora fördelen är ju onekligen att man kan köpa och glädjas åt saker utan att behöva påfresta miljön med utsläpp från produktion och transporter.

För Richard är Blocket platsen där man kan hitta allt. Varje månad fyndar han något. Mest kläder och utrustning åt barnen, men också en hel del möbler. Med sina gamla yrkeskunskaper får han mycket sålt också.

Om jag behöver köpa något brukar jag alltid fråga mig själv först om det är något där hemma jag inte längre behöver. Att sälja före att köpa är en vana fler borde anamma, för miljöns skull.

 

Faktaruta:

Namn: Richard Kristoffersson
Yrke: studerar miljövetenskap
Bor: Gröndal, Stockholm
Ålder: 35 år