Blockets hållbarhetsarbete

Blocket har funnits i snart 20 år och har blivit ett naturligt inslag i många människors vardag. Hela 8 av 10 svenskar har köpt eller sålt något på Blocket. Överallt, hela tiden, pågår affärer i stort och smått. Blockets hållbarhetsarbete utgår från vision att verka för ett bättre Sverige och en positiv samhällsutveckling. Förutom att försöka maximera begagnathandelns klimatnytta följer nedan Blockets övriga fokusområden inom vårt samhällsansvar.

Grundläggande samhällsansvar

Vårt hållbarhetsarbete och samhällsansvar grundar sig på FN Global Compacts – tio principer inom mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och korruption. Utöver det arbetar vi inom flera områden för att verka för ett bättre Sverige och en hållbar samhällsutveckling. Nedan kan du bland annat läsa mer om vad vi gör för att sprida kunskap om begagnathandelns klimatnytta, hur vi arbetar mot bedrägerier och vårt arbete med Retoy där barn på ett lekfullt sätt får uppleva hur kul det är att vara miljövänlig.

Nollvision för bedrägerier och häleriverksamhet

Varje år görs miljontals affärer via Blocket och precis som överallt där det görs transaktioner och betalningar förekommer det att bedragare lockas till att försöka begå brott, men detta utgör mindre än en promille av alla affärer. Om någon däremot råkar ut för ett bedrägeri tar vi det på största allvar – det är vårt ansvar att tillhandahålla en trygg marknadsplats för begagnat, bostäder och jobb. Vi är dock inte på plats när affären genomförs och en stor del av vårt arbete handlar därför om att informera om hur man handlar tryggt på Blocket. Vi har en nollvision för bedrägerier och arbetar förebyggande och strategiskt med säkerhet. Blockets kundsäkerhetscenter granskar alla annonser manuellt, bistår polis och myndigheter vid utredningar, utvecklar säkra betallösningar och anpassar annonsregler efter gällande lagstiftning. Dessutom arbetar Blocket nära olika myndigheter och organisationer såsom Polisen, Tullverket, Jordbruksverket, Djurskyddet och Stöldskyddsföreningen. Läs mer om Blockets kundsäkerhetsarbete här.

Skapar en reglerad & schysst marknadsplats

Alla Blockets annonser granskas utifrån svensk lag och Blockets egna regler. Varje dag avstår Blocket från att publicera 1000-tals annonser. Vi tillåter exempelvis inte försäljning av alltifrån läkemedel till soft air guns och pornografi. Vi tillåter inte heller texter eller bilder som kan uppfattas som stötande eller kränkande för folkgrupper eller enskilda individer. Av miljö- och hälsoskäl ger vi även våra användare råd kring att inte återanvända alltför gamla kylskåp eller leksaker som innehåller vätska. I samarbete med Djurskyddet har vi dessutom satt upp regler kring lägsta-priser för katter och hundar för att undvika ogenomtänkta köp. Vi finjusterar vårt regelverk löpande för att anpassa oss till aktuella händelser och rådande marknad – allt för att skapa en marknadsplats som är schysst mot både människor och miljön. Läs mer om våra användarvillkor här.

Motverkar försäljning av piratkopior

Det är inte tillåtet att sälja piratkopior och förfalskningar av t.ex. märkesprodukter eller programvaror till datorer på Blocket. Anledningen är att den organiserade handeln med piratkopior ofta bidrar till att finansiera annan kriminell aktivitet. Varorna produceras dessutom ofta under hälsofarliga förhållanden för de anställda och kan innehålla ämnen som är skadliga för dig som användare. Vi samarbetar med fler än 140 varumärken för att av motverka annonsering av piratkopior. Varumärkesrepresentanter hjälper oss att granska annonser som publiceras med deras respektive produkter. Läs mer här.

Minskar Blockets egen klimatpåverkan

För att minska vår egen klimatpåverkan uppmanar vi alla anställda att använda kommunala färdmedel, video- och telekonferenser samt att sopsortera. Vårt kontor är energisnålt och fullt med klimatsmarta lösningar. Exempelvis värms Schibsted-huset delvis med överskottsvärme från de 200 000 människor som varje dag besöker Centralstationen. Vi klimatkompenserar våra tjänsteresor.

Stödjer Retoy

Sedan 2012 stödjer Blocket Retoy som är en idéburen organisation. Hos Retoy får barn uppleva hur kul det är att vara miljövänlig och lära sig mer om sina rättigheter genom att byta, låna och skapa leksaker istället för att slänga och köpa nytt. Genom leken blir barnen påminda om att de är världsmedborgare som kan leka sig till en bättre värld. Retoy anordnar bland annat regelbundna leksaksbytaraktiviteter i flera kommuner i landet och med Blockets hjälp ska verksamheten utökas ytterligare. Vi är stolta över vårt samarbete med Retoy och vill genom det uppmuntra fler till att göra smartare val, så att många små beslut tillsammans gör stor skillnad. Läs mer om Retoy här.