En hållbar vardag

Många i Sverige vill bidra till minskad klimatpåverkan. För de allra flesta handlar det om att värna om framtiden och kommande generationer. Det är när alla gör smarta val i vardagen som vi tillsammans gör stor skillnad. Förutom att välja begagnat framför nytt har vi tagit fram andra tips för en hållbar vardag.

Välj tåg framför flyg

Sedan 60-talet har flyget varit vårt förstahandsval vid affärs- och semesterresor. Det är det snabbaste sättet att färdas mellan kontinenter men vid kortare distanser, mellan städer exempelvis, finns det starka skäl att tänka om! Flyget står för enorma mängder utsläpp av växthusgaser och medan tåget kan ta dig nästan lika snabbt från punkt A till B men i jämförelse knappt någon klimatpåverkan alls.

Kvalitet framför pris

Att producera textil kräver stora mängder vatten, energi, råvaror och kemikalier vilket tär på miljön, särskilt om tyget inte håller särskilt länge och snart måste kasseras.  När du köper till exempel kläder, sängkläder, kuddfordral eller badlakan – tänk på kvalitén framför prislappen så du får med en vara hem som håller!

Närodlat och i säsong

Att välja livsmedel efter säsong innebär att du äter grödor som fått växa naturligt istället för konstgjort. Du känner skillnaden tydlig på smaken där exempelvis jordgubbar smakar rikligare på sommaren än på vintern. Det finns flera fördelar. Livsmedel som får gro i samspel med naturen och i din närhet kräver mindre besprutning och bevattning, färdas kortare sträckor och får mogna i solljus istället för under lampor vilket ger bättre näringsvärde. Välj närodlade säsongsvaror för din hälsa och miljöns skull!

Välj cykeln eller kommunala färdmedel

Biltrafiken orsakar bland de största utsläppen i städer idag och det är inte så konstigt om varje person ska färdas reser med varsitt fordon istället för att samåka exempelvis med buss eller tunnelbana. Ta cykeln en dag i veckan eller välj det kommunala alternativet så ofta du kan så gör du skillnad både för plånboken och miljön!

Minska matsvinnet

Det sägs att en tredjedel av all mat som produceras slängs. Största boven är vi konsumenter som köper mer mat än vad vi äter. Ibland slänger vi saker som passerat bäst-före-datum trots att maten fortfarande är bra och god att äta. Istället för detta slöseri kan man tänka till varje gång kundvagnen fylls. Köp mindre så slipper både du och miljön betala dyrt för sådant som ändå slängs.

Köttfri måndag!

Köttkonsumtionen, vilken är större än någonsin, spelar en avgörande roll för hur vi lyckas med att minska vår klimatpåverkan. Genom att ändra våra matvanor och välja grönt varje måndag kan vi drastiskt minska vårt ekologiska fotavtryck på ett mycket enkelt sätt.